Ondergang van het Grotius College door fraude, malversaties en nepotisme

Voormalig directeur Andrew van den Bosch MBA van het Grotius College (bron youtube )

Ik wist nergens van, maar mijn aandacht werd getrokken omdat in de raadsvergadering van 1 oktober bij de Hamerstukken het college ineens de geheimhouding van twee geheime brieven af liet halen.

In die brieven (onderstaand) staat dat als de gemeente Delft niet snel 1,5 miljoen euro aan het Grotius College leent de hele scholengemeenschap van vier scholen failliet gaat. Er is dus jarenlang financieel list, bedrog en stelen geweest bij STOVOD (Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Delft). En hoe! Blijkt als ik er nu wat dieper induik.

VVD wethouder Hatte van Jeugd, Onderwijs, Integratie en Emancipatie

De VVD wethouder onderwijs Hatte van der Woude heeft tot nu toe alles geheim verklaard. Zogenaamd om reputatieschade van het Grotius te voorkomen maar in feite om deze stinkende beerput dicht te houden.

Directeur Andrew van den Bosch is vervangen door Jos te Marvelde a.i. Die kwam al snel tot de conclusie dat er gefraudeerd was door de schoolbestuurder door grote sommen geld naar zijn privé rekening over te laten maken.

Ik vond het schokkende artikel over STOVOD: Controller schoolbestuur wijst naar accountant na fraude, maar strafontslag niet onevenredig

Daarin staan niet malse bewezen aantijgingen gepleegd door de financieel controller na onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche

– dat de controller is aangesteld in een schaal 12-functie, terwijl de functie van controller volgens het functieboek in schaal 9 is ingedeeld en dat de controller bovendien jarenlang voor 0,1 fte extra is uitbetaald;
– dat de controller wist van de herhaaldelijke pintransacties van de voormalige bestuurder, veelal tijdens de zomervakanties;
– dat de controller wist dat de voormalige bestuurder beweerde dat hij sommige facturen die in of vlak voor de zomervakantie binnen kwamen vanaf zijn privérekening betaalde en dat de controller akkoord ging met verrekening daarvan middels genoemde pintransacties en overboekingen van de schoolrekening naar zijn privérekening, zonder te controleren of hij de facturen daadwerkelijk vanaf zijn privérekening betaalde;
– dat de controller akkoord is gegaan met het ruim achteraf inboeken van een factuur van [B] voor de werving en selectie van een nieuwe rector terwijl hij wist of had kunnen weten dat er helemaal geen externe werving- en selectieprocedure geweest was;
– dat de controller facturen met zeer riante bedragen van scholing die de voormalige bestuurder in Engeland heeft gevolgd heeft ingeboekt in de administratie, terwijl hij wist dat de bestuurder niet de juiste procedure ten aanzien van het volgen van scholing had gevolgd;
– dat al het bovenstaande voor de controller geen signaal was om vanuit zijn functie als controller deze werkwijze te melden bij de Raad van Toezicht of een vertrouwenspersoon, en voor hem ook geen aanleiding was om de voormalige bestuurder wel beter te gaan controleren;
– dat de controller heeft meegewerkt aan de aanstelling en promotie van [C] buiten alle procedures om en heeft meegewerkt aan het opstellen van een valse functiebeschrijving, terwijl hij als enige wist dat [C] de schoonzoon van de voormalige bestuurder was;
– dat de controller op of rond 18 juli 2019 telefonisch contact heeft gehad met de voormalige bestuurder nadat de bestuurder a.i. hem dat verboden had en dat de controller hem tijdens dat telefonische contact heeft meegedeeld dat het gesprek met de Raad van Toezicht over declaraties ging, terwijl dat absoluut niet aan hem was om te zeggen en waardoor de voormalige bestuurder voorbereid het gesprek met de Raad van Toezicht in ging;
– dat de controller erkent dat hij zijn werk als controller ten aanzien van de voormalige bestuurder niet goed heeft uitgevoerd, maar dat hij zich daarin als een slachtoffer opstelt: hij is er ingeluisd.

Bij besluit van 30 december 2019 heeft het schoolbestuur de controller vervolgens met ingang van 31 december 2019 disciplinair ontslagen.

SCHOOLGIDS 2017 – 2018

Naast fraude en zelfverrijking was er ook sprake van nepotisme. Een schoonzoon van de bestuurder werd aangenomen met een valse functieomschrijving en zelf promotie.

In de Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2020:5008 over de controller staan wat bedragen:

Volgens het rapport van Hoffmann Bedrijfsrecherche van 27 november 2019 heeft de voormalige bestuurder in de periode van 6 november 2011 tot en met maart 2019 in totaal een bedrag van € 82.800,- contant bij pinapparaten opgenomen van een rekening van de Stichting en in de periode van 11 december 2011 tot en met 19 juli 2019 in totaal een bedrag van € 73.502,79 van een rekening van de Stichting naar een privérekening overgemaakt.

Daarnaast heeft de voormalige bestuurder voor een bedrag van € 1.903,94 een privédocument op kosten van de Stichting laten vertalen én heeft hij in 2018 een bedrag van € 444,90 ten onrechte als ‘onkosten bestuur’ gedeclareerd.

Totaal ging het dus om behoorlijk hoge bedragen. In totaal €158.649. Dat is nog los van de riante vergoedingen voor een MBA studie in Engeland.

Geen wonder dat Scholengemeenschap Grotius College op omvallen staat. Het was daar een waar schikbewind en schaamteloze zakkenvullerij onder directeur Andrew van den Bosch. Het is onbegrijpelijk dat dit nooit is opgemerkt door het bestuur van STOVOD. Terwijl daar toch het zeer ervaren voormalig VVD raadslid W.C. Steffen-Hoogendoorn in zat.

Deze hele beerput moet maar eens open. We gaan toch geen €1,5 miljoen in een financiële puinzooi stoppen. Hoe was het mogelijk dat deze fraude sinds 2011 onopgemerkt is gebleven. Zijn de interne signalen wel serieus genomen? De verantwoordelijke wethouder Hatte van der Woude had deze affaire gelijk openbaar moeten maken. Nu lijkt het of ze de reputatie van deze criminelen in de directie niet heeft willen schaden.

Uiteindelijk komt de waarheid toch naar buiten…

Hart voor Delft / Groep Stoelinga / JP

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download