Addertje onder het gras met de HuisVuilCentrale HVC als afvalverwerkingsbedrijf

Avalex is onze afval inzamelaar.

In 2021 lopen een aantal contracten af waar Avalex haar afval laat verwerken. Dat gaat om kapitalen. Avalex is een bedrijfsvoeringsorganisatie van zeven gemeenten. Niet de gemeenteraad maar de wethouders hebben het daar voor het zeggen.

Nu kiest Avalex om naast een normale Europees aanbestedingstraject (marktbedrijven) voor haar afvalverwerking ook nog een traject van inbesteden Van HVC (HuisVuilCentrale) in Alkaar te onderzoeken. Hier

HVC is een gemeenschappelijke regeling van 44 gemeenten en 6 waterschappen. Een soort mega overheidsbedrijf met totaal versnipperde aandeelhouders. Dan is de directie koning.

HVC wil alleen het Avalex afval verwerken als Avalex ook aandelen van HVC neemt (aandelen zijn niks waard). Ook moet er een garantstellingsbedrag worden betaald (Massa is Kassa)

Daarmee gaat Avalex dus financieel mede verantwoordelijk worden voor HVC. En dat is riskant daar HVC een gigantische schuldenberg heeft van € 859 miljoen (12-2019 Jaarverslag).

HVC Jaarverslag 2019

De solvabiliteit van HVC was in 2019 maar 13% en dat is trouwens hetzelfde bij Avalex. Twee overbeleende overheidsinstellingen. Er is niet veel eigen vermogen aanwezig om schokken op te vangen. Een normaal markt bedrijf was allang bezweken onder deze schuldenlast. Maar de banken weten dat de 44 gemeenten en 6 waterschappen altijd garant moeten staan.

Daarmee is HVC ook erg goed in geld van burgers verbrassen. Trouwens net als Avalex ( €16 miljoen schuld eind 2019).

Nu was HVC vorig jaar nog geïnteresseerd in overname van de zwaar verliesgevende Amsterdamse Afvalverwerker AEB. DE gemeente Amsterdam moest hier snel €80 miljoen in pompen maar wil er liefst vanaf. Dit is op het laatste moment afgeblazen.

Ik zie niks in de constructie die Avalex met HVC wil aangaan. Natuurlijk kan HVC wat goedkopere tarieven afgeven dan marktconforme bedrijven. Maar ondertussen wordt Avalex deelnemer van HVC. En dat alles met overheidsgeld zonder enige echte democratische controle. Dat is ‘Penny wise en Pound foolish’. Met GroenLinks wethouder Brandligt tevens voorzitter van het Avalex bestuur zal het die kant wel op gaan.

Een zeer riskant scenario gezien de HVC schuldenlast van bijna 1 miljard euro. Onze afvalinzameling en afvalverwerking wordt zo een stapeling van mistige verantwoordelijkheden waar alles kan en mag want de burger gaat uiteindelijk toch de rekening wel betalen.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga / JP

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]