Ja, Sylvia wilde in de gemeenteraad

Bron Delft.nl

Sylvia Grobben, Groep Stoelinga
‘Ik ga altijd zelf kijken wat er speelt’

Vier jaar geleden volgde Sylvia Grobben de cursus Politiek Actief. Al het jaar er na werd ze raadslid voor Onafhankelijk Delft. In 2020 ging ze met Martin Stoelinga en Jan Peter de Wit verder als Groep Stoelinga.

“Ik heb lang voor het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Mijn man en ik hebben jaren in het buitenland gewoond en zo’n zes jaar geleden hebben we ons voorgoed in Delft gevestigd. Via mijn man kende ik Martin Stoelinga. We zijn gelijk denkend en ook met Jan Peter de Wit kan ik goed overweg. Martin vroeg of ik interesse had om de fractie te ondersteunen. Ik draag Delft een warm hart toe en wilde graag helpen. Maar ik vond dat ik, om echt van nut te kunnen zijn, eerst veel meer moest weten van de lokale politiek. Het kwam dus perfect uit dat toen net de cursus Politiek Actief werd georganiseerd. Ik heb me meteen bij de griffie aangemeld en was heel blij dat ik kon meedoen. Tijdens de cursus – en nu nog steeds – heb ik ondervonden hóeveel mensen er in Delft zijn die een groot hart hebben voor de stad. Prachtig om te ervaren.”

Speeddaten

“Van die cursus Politiek Actief heb ik ontzettend veel geleerd. Bijvoorbeeld debatteren. In het begin had ik schroom, maar na de nodige aanmoediging durfde ik er vol in te gaan. Dat was niet alleen nuttig, maar ook superleuk. We hebben heel veel gelachen.
Het hoogtepunt van de cursus vond ik het speeddaten met raadsleden. Een jaar later, na de verkiezingen, zaten de meesten van hen er nog. Het hielp enorm dat ik ze toen al had leren kennen. Ik heb me trouwens opgegeven voor ‘speeddaten met raadsleden’ om de cursisten hetzelfde te kunnen meegeven.
Ik ging er helemaal niet vanuit dat ik meteen in de raad zou komen. De normale weg is dat je eerst aan een commissie deelneemt en dat had ik prima gevonden. Commissieleden zijn goud waard. Door hun voorwerk kun je in de raad veel sneller tot de kern komen. Maar ik kwam meteen op nummer vier van de kieslijst. En Onafhankelijk Delft behaalde vijf zetels.”

Zelf kijken

“Of ik in het begin als raadslid blunders heb gemaakt? Nou en of! Maar ach, daar leer je van. Gaandeweg kreeg ik meer gevoel voor de nuances. Vandaag de dag weet ik precies wat ik kan zeggen. Een beginnersfout was ook dat ik álle stukken las, van A tot Z. Dat is bijna niet te doen. Tegenwoordig snap ik meteen waar iets over gaat en wat ik het eerste moet lezen. Ik heb er nu grip op. Wat me daarbij helpt, is dat ik altijd zelf ga kijken als er iets speelt. Ik stap op de scooter en ga daar in gesprek. Zo weet ik wat er echt leeft. De mensen: die zijn mijn prioriteit en je mag daar nooit nonchalant in zijn. Ik voel dat als grote verantwoordelijkheid. Met raadslid zijn ben ik wel zo’n dertig uur per week bezig. En dat naast een restaurant én een café… Ik ben dan ook altijd aan het vliegen, hollen en hijgen. Maar dat past nu eenmaal bij me.
Al heb ik nu ervaring, het kan natuurlijk altijd beter. Daarom luister ik regelmatig naar debatten van de Tweede Kamer – vooral als het om onderwerpen gaat die een raakvlak hebben met wat in Delft speelt. Kamerleden beheersen de debattechnieken tot in de finesses, daar kun je veel van leren.”

Stoom

“Vorig jaar zijn Martin, Jan Peter en ik samen verdergegaan, als Groep Stoelinga. Dit jaar fuseren we met Stadsbelangen Delft. Onze gezamenlijke naam wordt ‘Hart van Delft, de Stadpartij’. Een treffende naam, want we zetten ons allemaal met hart en ziel in voor een mooie toekomst van Delft. Als je dat niet voelt, moet je zeker niet de lokale politiek in gaan.
Soms is dit werk weleens frustrerend. Bijvoorbeeld wanneer je als fractie wordt weggestemd of het college een andere kant op wil. En zéker als je denkt dat je een deal hebt met een andere partij en ze stemmen opeens toch anders. Dan komt de stoom weleens uit mijn oren.
Je moet er in de politiek nooit vanuit gaan dat je altijd gelijk krijgt, ook al vind je zelf natuurlijk dat je dat hebt. Dat vindt namelijk iedereen, haha. Je moet het echt samen doen.
We zitten nu in de oppositie. Ik hoop dat we na de verkiezingen bij de coalitie mogen aanschuiven en als een betrouwbare partner gezien worden. Dat zou me trots maken.”

Streamer: ‘Ik luister regelmatig naar Kamerdebatten, daar leer je veel van’

Fotobijschrift: Sylvia Grobben: ‘Waar ik op de foto wilde – dat kan alleen maar de Markt zijn. Ik vind het een van de mooiste plekjes van de stad en ik woon er ook. Vanuit mijn huis kijk ik zo op de Nieuwe Kerk. De reuring hier, daar geniet ik elke dag weer van. Druk zijn is mijn leven. En daar hoort de Markt bij.’

Foto: Alyssa van Heyst