Grofvuil zelf brengen belonen? het college antwoord

Vandaag hoek Coenderstraat – Raamstraat. Vlak naast het nieuwe Stadskantoor. Het college heeft er eerste rangs uitzicht op.

Moet je mensen die zelf hun grofvuil naar de milieustraat brengen belonen? Het is het proberen waard. Maar het college komt met de volgende antwoorden op ons alternatieve voorstel op het ophaaltarief van €25

Is ‘belonen bij brengen’ een mogelijkheid om meer inkomsten te generen en daardoor het ophaaltarief te verlagen?

Antwoorden college: Belonen bij brengen geeft bewoners een financiële prikkel om grondstromen gescheiden aan te bieden (grip op grondstoffen) en stimuleert de circulaire economie. In Nederland is met dit systeem vooral ervaring met huisvuil (‘Afval loont). De verwachting is dat de beoogde besparingen bij dit systeem niet opwegen tegen de te verwachten extra uitgaven als gevolg van het belonen.
Er zijn verder twee belangrijke kanttekeningen te plaatsen bij een beloningssysteem, die de circulaire en duurzame doelstellingen juist tegenwerken:

1) Met belonen bij brengen wordt een halt toegebracht aan andere systemen die bijdragen aan circulariteit. Denk aan de kringloopbedrijven, maar ook zullen bewoners minder snel bereid/geneigd zijn om herbruikbare goederen te verkopen of weg te geven.

2) Belonen bij brengen stimuleert het hergebruik van producten, maar daarentegen leidt het ook tot een toename van de aanschaf van producten (en dus potentieel afval al dan niet grondstof). Dit leidt dus tot een averechts effect. In de winkels zijn in toenemende mate goedkope producten te vinden van slechte kwaliteit. Dit kan ertoe leiden dat een bewoner goedkope producten aanschaft om niet zelf te gebruiken maar in te leveren tegen een beloningsvergoeding die hoger is dan de aankoopprijs. Van dit scenario gaat dus de verkeerde stimulans uit. Vandaar deze wordt afgeraden.

Erg vergezochte argumenten. Ik was hier zelf niet opgekomen. Zelf spullen kopen om die dan zelf weg te brengen met de auto voor een kleine vergoeding. Meestal sta je nog een kwartier tot half uur in de file voor je de milieustraat naar binnen kunt rijden. Dan moet je wel heel erg wanhopig zijn. Afval loont was rendabel maar is toch gestopt omdat het een te groot succes werd en dus te duur.

De totale kosten van het ophalen van het grofvuil bedraagt €491.256. Dat gaat over 18.521 geregistreerde aanmeldingen en 6240 illegale gedumpte ophalingen. Totaal 24.761 ophalingen in 2019. Dus de gemiddelde prijs is dan €20 per ophalen in 2019. 2020 is door corona en veel tijd om thuis rommel op te ruimen geen representatief jaar.

33% is illegaal gedumpt grofvuil

6240/18521 dus 33% van het ophalen van grofvuil op straat is nu illegaal gedumpt afval. Dat is nu al zeer aanzienlijk. Laat staan dat er straks €25 betaald moet worden. Dan kan het wel eens andersom doorslaan. Het is het paard achter de wagen spannen.

Mocht de gemeenteraad beslissen om het bezuinigingsplan (€300.000) van D66 wethouder Huijsmans geheel af te schieten dan zal dat tot gevolg hebben dat de afvalstoffenheffing stijgt met ca. 2,5%. Dit betekent een stijging van € 5,82 voor één-persoonshuishouden en € 9,12 voor een meerpersoonshuishouden.

De afvalstoffenheffing 2021 voor een meerpersoonshuishouden is 364,62 euro en éénpersoonshuishouden €233.

Wat opvalt is dat Delft de meerpersoonshuishoudens €30 boven het gemiddelde van €365-€332 zit. En met éénpersoonshuishoudens €233-€263 €30 onder het gemiddelde van grote steden zit.

Ik ben benieuwd of de VVD eindelijk eens komt met het afschaffen van de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor studenten in onzelfstandige woonruimten TWK. Kwijtschelding is voor minima. Die aan de grond zitten. Niet een extraatje voor studenten (Stip). En al helemaal niet voor de buitenlandse studenten.

Gaan we een innovatieve methoden voor het belonen van inleveren van grofvuil proberen? Of gaan we de afvalstoffenheffing verder verhogen? Donderdag 4 maart is de raadsvergadering….

Hart voor Delft / Groep Stoelinga / JP

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]